Thursday, October 16, 2008

jong gi Mesre More..

pernah 12 tahun menetap kat kertih, dah mcm hometown..

Rantau Petronas, bg aku kawasan perumahan paling COOL kat mesia ni! secara x rasminye ade 3section perumahan: rantau laut, rantau bukit, and rantau paya..merujuk kepada kawasan berhampiran,but actually sumenye berhampiran je. it has a different type of house: semi-D, bungalow, link house, even flats pun ade. asalnye housing tu untuk staff Petronas & Exxonmobil.

Both main office were build inside Rantau Petronas,sebelah menyebelah je. my dad p ofis naik basikal je.

berbalik kepada rumah plak, setiap kawasan ade security masing2(memang ketat..), setiap rumah xde pagar, ade gardener, lorong basikal, lawn yang luas, surau, padang bola, playgroud(playground yg paling hebat atas mesia waktu dulu), ade laut(cine selatan babe..cantik amat!!).

almost sume kemudahan ade kat situ, sekolah Rantau Petronas..speechless, xtau nak xplain cmne skolah ni,COOL!! pastu kami ade Country Club lagi where we can swim, play tennis, indoor games, golf, petongque, eat, football, ya Rabbi...sume la!!!situ pun ade klinik yang..sangat2 cantik!cantik gile!seyes!!!ambulance model yg x ade dlm mesia ni,besar gaban!kalu time sukan skolah ke, parking side-by-side dgn van klinik kesihatan kemasik tu ibarat kancil parking sebelah hummer je.

that place(rantau petronas) was away ahead of its time, bayang la tahun 80an kemudahan tu sume kalu diikutkan mmg..huh..ntahla, syukur gile ddk sane. maybe the design is copied from other countries..some say that Petronas & ESSO spent a lot of money on this, tapi kat miri and PD x dapat bende yang same pun,hehehe. maybe the reason is, dulu, kawasan ni mmg xde ape2 pun, just kampung nelayan n peneroka je, so bayangkan la rata staff yg kerje situ beasal dari KL kebanyakannye, agak 'takut' la kalu diorg kene datang sane meninggal kan kemodenan Kl. almost all the spouses x kerje(sbb ikut laki pindah dari kl la), so persatuan wanita kt sane mmg kuat, dah macam adik beradik sumenye.

soryla aku xdpt paste gambar2 rantau petronas ni sbb all the pics at that time was in film, so xde scnner la..hehehe.

tapikan...dalam sume kemudahan tu kan..rantau petronas ade satu weakness..xde shopping mall. we have to go to either kuantan or KT untuk 'berjalan-jalan', groceries xde problem sbb kat kertih n kemaman byk kedai2 runcit, and jgn tanye la pasal pasar..kawasan nelayan kut!ikan paus pun kami jual!hehehe. last week a new shooping mall opened at kertih(sepatutnye kemasik) name Mesra Mall http://www.mesramall.com.my/page01.htm . its nearer to my house(rantau paya). u can check the list of shops at those links.

too bad mall tu open after kami(staff exxonmobil kebanyakkannye) sudah berpindah ke KL. skolah tu sksrang dah jadi sekolah kebanggsaan, perumahan pun dah diambil oleh petronas. back in kl..jalan jem, my dad nk p opis naik lrt, xnk drive..takut naik darah.all spouses berpecah, tunggu masing2 buat reunion je. no more free tennis games(kalu main kat campus free la).nk berkebun pun xbole, tanah sekangkang kera je. kucing nk berak pun kene kongsi pot dgn kucing lain. ah sedapnye balik kertih KERJA kat sane..JUNG GI MESRE MORE(jom pergi mersa mall)

kurap-panau-scebish-sopak-kusta-kayap

teman ayah aku p buat medical check-up kt tawakal, jln jem mcm kerbau makan nasi mentah! so tunggu punye lame, aku decide nk check dgn doc sebelah tu pasal ade mcm tompok kat lengan aku ni, die akan gatal lepas aku main sukan(berpeluh la), risau plak takut kusta ke, kurap kura2 ke.


punyela lame tunggu turn nk masuk, nurse2 kt situ plak duk mengupat mcm pertandingan menjerit antara tingkap umah-kuat gile mengupat!ade pulak budak kecik ni duk usha aku main psp seolah-olah die yg tgh main!aku plak yg kene sengetkan kepala untuk bagi laluan kepala die-punye la rapat,hahah!


"mohd danial",hohoho,turn aku masuk..TAK SAMPAI 5SAAT! doc tu tgk: "ini panau ni",zup2 tulis name ubat, then tekan loceng....maaaaak,gitu je!aku sempat bagi salam & cakap "ni ha doc tangan saye ni..",sblm kete potong dgn ayat doc tu tadi,hehehe. 5saat & rm70 kemudian, phone doc berbunyi....wow samsung Omnia i900 siut!aku tanye la,"ok ke phone ni doc?", doc jawab: "kalu saye jwb, ni kire consultation charge lain plak tau,hahahaha!", aku mcm lambat register skit, sbb xsure doc ni bergurau ke atau serious, baik aku blah je.


kuar hospital, kene saman la plak, tiket parking tamat tempoh, bagero betul:



on the way back tu, jem lagi!kali ni sbb ade weird accident kat setapak tu, ade kenari ni 'parking' upside-down, aku tergelak sorang2, bapak aku tanye nape? sbb aku teringat ade email from e'in a.k.a supplier email:

video

-kene makan ubat panau seminggu, panau no more, insya-Allah.

Monday, October 13, 2008

spoilt brat

umur vs point bergune(10max)
baru beranak,10..maximun sbb sume org happy tgk budak kecik, suke ketawa, xselalu nangis, xkisah kene dukung dgn org lain, xpayah tido kat buai pun xpe, slalu kene tarik hidung sbb hidung kepet.
dah range 5tahun, ok lagi, anak kesayangan abah, senang dapat mainan, adik abang sume xdapat, kecik2 dah suke duduk atas riba ayah mase driving, suke bwk keta dah. masuk tadika chinese, konon lagi advance learningnye..abang adik tadika melayu kodi je.
dah range 10 tahun, sekolah kat kertih, ala2 private skolah tu, under petronas, ade aircon, skolah mmg cantik, blajar pun slalu dapat top 10 je, mainan slalu dapat...tamiya,transformers, lego, playdough, name it, senang je. upsr pun bagus..keegoannya bertambah rakus lagi,huhuhu..
dah range 15tahun, masuk boarding school, lambat adapt, dah 3tahun masuk baru reti cakap trengganu, dapat kelas pertengahan je, tapi smangat blajar+sukan mmg baik lagi time tu, time prep tu asyik bace buku geo dgn sejarah je..hafal tu babe!science jgn cerite la,berdebat dgn cikgu zul lagi tu lepas kertas pmr. result pun ok jgk. parents slalu datang..bwk pusing bandar dungun makan kfc atau a&w atau pun uitm hotel makan chicken chop.
dah umur 20-an ni...hampeh, pemalas, makan kuat, suke tido, smayang pun kalu x set jam, mesti burn punye..segala semangat makin hilaaaaang, time ni plak adik abang makin menonjol, sume dah bole bagi duit raya..aku..stil terima duit raya lagi,hehehe..
perjalanan grap tu...takut aku nk bayangkan lagi..


Wednesday, October 8, 2008

The LYNX is dead!


Salam, selamat hari raya!!

losing little kilos during ramadhan but gain many kilos during aidilfitri, hohoho!
pegi teman sahabat tukar injection kit (mentang2 duit raya die banyak), he had a dilemma of choosing between speedworks K&N or SIMOTA Carbon Fibre Kit. both looks nice, both claiming they have the better product. K&N is more straight-direct to the header while the almost-standard-look SIMOTA having several bendings before entering the throttle body (thus, creating more minor+major loss rite..kan..).
personally, i prefer the K&N (bcoz aku pakai la!hehehe) and for satria neo, it`s place betul2 kat muncung depan tu, thus more cold air(more oksigen..kan). lagi pun ade heatshield utk prevent pasir-debu-air ke.
banyak orang 'hebat' cakap, x perlu pun pasang menatang injection kit ni, banyak songehnye: mahal la, tipu la, increase power sbb test mase hud dibuka la, psikologi bunyi je la, kalu-power-kenapa-xpasang-dari-kilang la, pakai in-box je la..tapi kalu kite positioned menatang tu kat tempat strategik skit, 4sure bagus punye! the main things is to get as much cold air as posibble.


there goes the original intake (one of the nicest intake design)


tu dia..dengan masyuknye brother pomen tu sumbat menatang ni, hehehe. ade 10 pomen, 2 je buat kerje, lain tu sibuk belek2 kete si polan ni, hahaha!nasib ko la polan, pakai kete limited edition lagi.

tadaaa!! kemas gile speedworks ni buat, cepat je, mesra plak tu, x mengira kaum mau pun agama,huhuhu! untuk la pakai kereta nasional, parts2 yang dibuat mmg mass production which is more kemas+suited, kalu custom tu nampak huduh je, senget2 la. start kereta, tekan minyak bagai nak gile beberapa kali (tu standard ritual kalu tukar air filter kereta ni,hehehe). aahh..merdu nye bunyi enjin(ahahaha!), some said that the simota produce a louder suction sound..suuuud!!!suuuuud!!!bunyi sedutnye,huhuhu!


tapi got one single problem which is the heatshield is not in stock, so kene tunggu seminggu le..


proud owner (ini bukan benggil ye,hahaha!)


in the same workshop, i spotted a weird color scheme neo with a intercooler on it, i asked the foreman, he said it's own by the *&^%^$(hehehe, takut la nk sebut,kene ISA nnt), he said that speedworks had just finished the turbo kit for campro engine, said to produce more that 150whp, thats awesome!!!but comes with a price of almost RM10k...gile babeng bole dapat 4G63 je,hehehe..

turbo-kit for campro

Dah selesai sume (after huge amount of duit raya spend for the injection kit) ape lagi...kami pun test la kete sipolan ni..all i can say is: The Lynx is Dead....hahaha! now his baby got a better mid-range pulling power, senang2 je cilok..xterkejar aku bai!benci2!!!