Wednesday, November 23, 2011

vroom!

(Kimi Iman Roikkenen)

Makan kerete, tido kereta, makan kereta etc..sekarang sanggup bangun awal sebab nak naik kereta! menangis kat luar igt kan sakit perut ke ape, rupenye nak naik kereta...huhu!

(what persona? i've got cooper instead!)

Drive safely my dear..

Posted by Picasa

Monday, November 21, 2011

Semangkok, 2mangkok , 3mangkok..

Sebelum ni dikatakan 'dream job', 'overpaid worker', 'mewah' etc2...ouch!

setahun aku training, x sangka plak aku akan berdepan dengan 'kilang berkarat' tengah laut ni for the rest of my life, well, aku tau maybe la buruk/karat sikit2 sebab tengah lautkan, but not se'buruk' ini!!!

(yup, karat sana sini)

but itu hanya 1jam je selepas aku tour platform yg aku akan bekerja sekarang, selepas tu perasaan takut+risau+rendah semangat tu hilang sebab itu la pilihan yg terbaik diberikan kepada aku oleh yg maha Esa;)

setelah 2 hari aku tersadai kat guest house in kertih due to pack chopper schedule, akhirnya nama aku berjaya dibooked untuk ke platform pada 16nov lepas, bosan jugak duk lepas kt mesra mall tu. 6am aku dah tercangak kat airport kertih tu, noob gile rupe aku, dengan pakai boot nye, padahal orang lain pakai snickers je (sbb diorang dah tinggalkn kat platform), 1st thing aku kene tag aku punye beg ke platform yg akan aku pergi, then tunggu je la..ade 3trip chopper, 0745, 1045 & 1445..aku kene yg 1445!! bayangkan 9jam aku melangut kat airpot tu, hehehe..

it took me bout 1hr utk sampai ke sana sebab chopper hantar orang ke platform2 lain dulu, kalu diikutkan tempat aku yg paling dekat dengan shore, dalam 250km/45mins je..

rupa2nye aku naik sekali dengan PIC(person in charge) he's a very humble person, senyap je org nye, dah sampai platform, die escort aku untuk turun ke briefing room.

(constant peluh = kurus, lol!)

then lepas aku join meeting dengan geng maintenance, terus aku ke room quaters, sebilik ade 2 double decker, tapi 2orang je duduk, old skool dah tempatnye, tapi tilam terrrbaik! siap ade astro lagi! tapi buat masa ni aku xde locker la, sume senior dah rembat..rase2nye lagi 13tahun dapat la aku locker kut, lol!

oh the food was tremendous man!!! bole mati kegemukan woo duduk atas tu, western, gatorade, aiskrim, cereal, chocolate, you name it, hampir sume ada! constant hidangan! better regularly check on my weight, haha!tapi duduk kat sana bila ko dah xde ape2 nak buat, so a short phone call tu umpama masa paling berharga la pada kita, hehehe

(kecik lagi tools ni..hehe)

1st day at work 6am aku dah bangun, 630am join morning meeting, 630pm abis kerja, so 12jam la aku kerja....(12jam ke?hehehehehehehe...)

not much yg aku bole tolong pun sebab aku ni 1st timer, xberani diorg nk bg aku pegang tools, gile kau bile dah duduk atas time bomb ni, ape2 bole jadi. so i was asked to mop lantai, kilat kan pump n suluh lampu..hahaah!coobaan.

(brucker, my 1st maintenance job)

5days aku duduk sana for my 1st trip, semakin lama, makin serasi la aku dengan senior2 ni, it all depends dengan motivasi kita jgk, ingatla, apa yg kita dianugerahkan tu adalah yg terbaik diberikan pada kita (dah 2kali aku ulang ni, hehehe..)


Posted by Picasa

Friday, November 11, 2011

Raya Korban

Salam Raya Haji! wow, sibuk off-day aku ni! syukur time kering poket ni adala orang panggil untuk majlis tunang, kene 2 job plak tu back2 back, syukur..

(iman: me love attention!)

5hb nov, birthday my sister..nantila kami bagi hadiah ye, iman nk beli pool dulu, hehehe. the same day jugak aku di ajak amik gambar kt umah member kolej. bertunang dengan jiran sebelah, keciknye dunia ni kan, hehehe..

(cantik..)

rumah die besar amat, siap ade pool (iman suke la tepuk air kat situ), majlis die grand abis! aku umpama tikus dalam 7-8photog yg turut dijemput tu, sume geng2 faidimaktu dengan detrehundret..hehehe.

malam sebelum raya tu plak aku n iman tido lewat jgk, dlm 12am(aku 2am!) tapi pagi2 tu mumy die dah kejut kami kul 6am, suruh siap untuk beraya, it was fun sebab aku mmg jarang sambut grand2 sgt raya haji ni, but my in-laws mmg happening dan celebrated hari mulia ni, besides, it is iman's `st raya korban!

(kuala terengganu...saya mengantuk amat!)

tomorrow tu on the 7th, aku dengan xcukup tidonye bergegas ke LCCT utk ke KT, ade member opis tunang jgk! 2jam je aku tido b4 tu, mujur abang aku ketuk pintu bilik..from KL sentral aku amik klia xpress ke LCCT, sempat sampai airpot with a memerut&solat to spare.

Nak dijadikan cerita plak, member(laki) aku yg nak bertunang ni xlepas nak naik flight pulak!!! mati kutu aku! nak amik gambar mcm mane?! dulang2 hantaran sume ade kat LCCT lagi?! syukur la pihak perempuan sempoi, just proceed je dengan sarung cincin..hehehe. malam tu jgk aku balik ke KL, qada' tido la ape lagi..

on the 10th plak, ade completion ceremony dengan opis kat primula, cinta betul aku ke terengganu ni kan?

(sian mumy & Iman kene tinggal..)

country manager siap turun, 1st time die 'cemar duli' visit pencacai, nice man he was..manage to show him & all others my video, hehehe, syukur la diorang terima.

on this 14th, i'll be reporting at kertih dan akan ke laut 1st time...blog pasal kehidupan seorang pencacai perhaps lepasni?

Posted by Picasa

Friday, November 4, 2011

She's 8months already!

Happy birthday budak semangat!!




Posted by Picasa

Thursday, November 3, 2011

Memancing

My dad dulu seorang pemancing, kaki pancing they called..laut dalam, cetek, sungai, tasik, sawah suuuume die bantai, die selalu ajak my sister n aku pergi naik boat mancing udang kat sungai kertih. kalau laut tu kekadang je sebab die tau aku akan muntah bagai nk gile atas laut tu..

(ikan duri, sesat kat kuala sungai)

kebetulan plak mase aku training tu ade la member sorang ni mmg kaki pancing, perangai die almost sama dengan bapak aku ni yg gile pancing, pantang jumpe air, lol! tapi kat sana xramai yg minat mancing sgt, so kekadang tu aku teman la die mancing..

(ikan haruan, belakang instep sahaja..)

so lama kelamaan jadi mcm ketagih plak nak mancing ni, kebetulan plak sume equipment aku amik dari ayah aku je, die pun beria bagi macam2 ke aku..never thought yg aku ni minat mancing sebab nk ikat mata kail pun aku xreti!(sume bapak aku je yg ikatkan).

(ikan talapia hitam, best catch so far..)

time iman dalam perut tu aku stop kejap la mancing, risau plak orang kate takut anak mulut sumbing la, kulit bersisik la..sume mitos tu direka supaya laki ko sentiasa jaga wife ko kat umah...tapi kalu situasi aku ni yg mmg sah2 jauh camne plak?hhehehehe...pernah aku dengar jugak kalu mancing ni, rezeki akan tumpu pada hasil tangkapan, so rezeki family/diri sendiri akan kurang..pelik jgk tu.

(sambil tu bole relaks skit, main iPad...pastu kene marah dgn otai)

time puasa pun aku belasah p mancing, siap berbuka atas batu tepi laut ha...tapi kami xde la sampai tinggal sembahyang, cari arah kiblat, amik wuduk, smayang, then sambung pancing..saaaampai sahur, hahaha!

(pakai apollo pun bole..lubuk ikan kunyit ni!)

kekadang xdapat hasil tangkapan, biasa la tu adat mancing, kalu dapat selalunye kami suh cafe masakkan, xpun p singgah kedai2 tepi jalan tu ke, kat terengganu ni upah masak die murah2 je kalu rapat dengan tuan kedai tu.

peristiwa angker/mistik? hm, xde lagi setakat ni, tapi dulu pernah mengail kat area airport terengganu tu, ade la budak kecik(darjah 2) 2orang ni datang kat tempat mancing kami, die mintak ladum & mata kail kat kami, aku layan kan je la, siap bagi umpan skit ke diorang, nampak gaya mcm budak kampung area tu, kami pun ajak la diorang memancing sekali, diorg pakai botol mineral je, heheeh..tapi hari tu mmg banyak kitorang dapat, almost 20-25ekor jgk la! kitorang bagi ke budak2 tu je sume ikan. tapi esk luse tulat xde nampak dah diorg...DAN area kitorg mancing tu xde ikan sekor pun......

(syukur dengan rezeki tuhan)

(ikan Yu cicak, penat lawan! catch & release)

So dah habis training ni kire tune down skit la aktiviti mancing ni as my wife pun bukan minat sgt mancing ni, boring duduk termenung kut..hehehe. atas platform nanti katanya ikan besaw2...mcm best je..heheheh!

Posted by Picasa

Wednesday, November 2, 2011

Nur Iman Mohd Danial

Yeay, dah habis training..lepas ni naik laut plak. oh, dah setahun jgk la aku tinggal kat terengganu semula, rindu la ke sotong celup tepung..hehehe.

Huh, Iman dah 8bulan 4th Nov ni, cepat betul die membersar, her mummy yg banyak mengajar die, cerdik ketot ni!

(haaaargh!! hensemnye daddy aku ni!!)

Ok sekarang aku tengah off, ade la job skit amik gamba tunang orang tu, kawin orang ni..syukur ade rezeki tambahan time sesak2 ni. actually aku xtau bile aku akan naik laut ni, maybe on the 14th nov kut, aku akan ke Platform Jerneh dulu.

(mechanical department)

some of them ade yang terus dapat turbo machinery specialist, me? aku kene OJT dulu atas tu, mane bole terus buat kerja..meletup plak tempat tu, kerja atas time bomb katenye...

(buat blog atas laut amacam?kalau ade kerajinan la...)

In the mean time, aku nak berseronok dueronok dengan family aku dulu!!

Tuesday, February 8, 2011

Derma Darah

Sebelum tido semalam tetiba aku rase nak try foot detox roomate aku ni, aku xtau nape, saje nak try..so aku letak kat kaki, tidur macam biasa la...


malam tu aku rasa macam panjang plak tido..(hahahaha!!!psiko ke tu maknyer...), bagun pagi tu ko tengok la sendiri hasil die..

(hasilnya, berlendir wa cakap lu)

hitam pekat siut!!!! aku rase same je pagi tu, xde rase nak terbang ape pun, orang kata bende tu memang serap any peluh n bertukar color gelap. ntah la, hopefully die memang serap toksin dalam badan aku la...

Hari ni petronas ada buat derma darah, mujur aku bawa buku derma dalam kereta, so derma aje la..doktor yang jaga hari tu plak comel2, huhu! tapi aku hanya perlu derma 350 je..bukan 450 as usual, xtau nape, berat kurang kut?hahaha!!

(derma la dara anda..haha)

tapi yang bestnye..350 tu pun tunggu sampai stengah jam! siap orang lain 2trip aku still xhabis lagi!!aku memang selalu mcm tu kalau derma, tangan kiri plak susah nak nampak urat..nurse tu kate aku ni 'tenang' sangat..(ke maksud kau 'lembab' sister oi?!) so darah tu lambat kluar, roomate aku siap memancutla darah tu keluar!(darah muda kut!).

Monday, February 7, 2011

Kurang penat, jimat duit.

Seronok dapat duduk rumah sepanjang cuti raya cina lepas, eventough duduk bentong je pun tapi best! dapat gurau2 dengan baby dalam perut, tapi sejak balik hari tu perut mummy die ni asyik keras je, baby dah bagi petanda ke? huhuhu..

(hensem at work..)

balik baru ni bini aku bagi secebis kek tiramisu, sedap jugak..walaupun die dah tahu aku ni bukan peminat kek, aku lagi suka steak, rusuk kambing or pizza, tapi die buat jugak, ahahah! tq sayang!

(terbeliak mata lepas makan, sugar rush)

balik bentong baru ni sempatla jugak parents aku buat bbq dengan family, kenyang kucing2 ni makan skali, makin byk plak kitten kat umah ni skang..memandangkan hampir sume kedai kat KL tu tutup sebab CNY, so terbantut la projek nak siapkan album aku tu, so aku bersuka ria je la, sempat jgk aku naik bukit tinggi sebab fati xpernah naik sampai atas tu, aku pergi area colmar tu, ramai oraaaaaang!!!! dah mcm negara cine plak rasenye, hehehe, tapi baby meloncat2 dalam perut tu suke naik tempat sejuk, hehehe...

(kami xkenal kenyang...)

nak share skit dengan korang pasal tiket balik aku hari tu..bini aku dah book flight, murah je..pergi balik RM106 dari KT ke KL..nak cerita perjalan dari melawati ke airpot KT.

5.30pm: bertolak dari rumah ke LRT Wangsamaju, tata ke fati..
6.00pm: sampai ke LRT KL sentral (RM2.30), pergi booked tiket ERL Transit.
6.33pm: train bertolak ke LCCT , train ni ada 3stop, salak selatan, putrajaya, salak tinggi..(RM12.50)
7pm: sampai salak tinggi, naik shuttle bus ke LCCT (ni bus khas utk train user tu..
7.25pm: sampai lcct, turun bas, scan bar code tiket flight, masuk hall, naik kapal..
8pm: terbang!!!
8.40pm: sampai KT...kawan dah tunggu nak makan sekali, hehehehe

senang kan? I mean xpenat la, kalau naik kereta pun dalam 4.5-5jam la untuk sampai ke KT..kos plak kalau naik kereta dalam RM100 SEHALA....hehehe, naik train ERL tu pun senang sebab mmg on time.

(Pool)

nampak pool kat atas? besarkan?hahaha! kisahnye, kawan aku ajak mandi kolam, buadak2 ni(30orang k..) beria la nak pergi, masing2 dah lama xjumpe kolam, n pompuan sexy, beria la pergi!!! sampai2 je kolam paras buku lali, budak2 xbaligh ade la mandi......rakan kami alami luka dan lebam di beberapa bahagian tubuh badan...

Friday, January 28, 2011

Memancing

Orang tua kata jangan memancing time isteri mengandung..sian ikan tu sakit..sian jugak nelayan kelaut 9bulan kan?..........

baru dapat glove nak pusing spanar nanti, mcm glove motor!!seram!


hari tu aku nak bawak pancing..time isteri aku tido, aku sembang dengan baby dalam perut tu, aku tanya bole ke bapa nak bawak pancing ke terengganu? die tendang dengan kuat, sampai berlekuk la perut mak dia, xbole la tu kut...so aku tinggal je la. tanye mak die sah2 xbole punye,hehehehe..


so ade minggu ni aku follow je member aku mancing, kat area kuala ibai tu, malam, dalam kul 9pm, tempat xde lampu, mmg gelap gelita! tengah diorg syok2 memancing, aku notice ade orang jalan belakang kitorang, pakai baju putih..aku pandang depan kejap, toleh balik....no more...huhu. kesimpulan die: maybe aku tengah baca mesej hanphone before tu, so mungkin mata aku ada "garis putih".


semalam aku pergi kota baru dengan member2, pergi ke rantau panjang, beli jersey je sehelai..kedai dah nak start tutup time tu. then malam tu kitorang ke wakaf cheyeh, aku nak cari topi bob marley ke baby aku..xjumpe plak, busha die keras mcm kain guni plak, gatal die nanti.....

Sunday, January 9, 2011

apa la gajet nak belikan ke anak aku?

Orang kata beli kusi jalan die tu lambat2 skit, hehehe..susah jgk nak pilih, aku suke yang senang lipat, bole jadi car-seat, bole jadi buai, bole gune dari umur 0-day sampai reti jalan..katil plak orang kata xpayah beli pun xpe, dah tu nanti aku nak tido atas apa? sah2 mummy die nk kene susukan baby..aku?tido atas sofa dengan si-bulu je la..

xpun aku nak belikan ipad la ke die..senang die nak blajar, zaman skang kene ajar dari awal, senang die nak sketch, nak main game blajar, tgk thomas, bob the builder, huhuhu!!LOL!

(untuk ayah ke anak?!)

nak belikan camera pun ok jgk, sony NEX5 tu senang, kecik plak tu, senang die nak amik gambar daddy die nanti, hehehe..

(syukur, dapat idaman aku, hehehe)

skang ni mummy die selalu merungut penat, duduk lama penat, baring lama pun penat, baby pun dah sempit dalam badan die, malam2 kalau aku 3g call, baby tu kekadang menendang tu! nak cakap dengan bapak die kut, yg klakar tu lepas aku balik ke terengganu, baby tu mcm merajuk, die mengeras tanda protes ke mak die, hehehe...(samala mcm aku kecik2, meraung kalau bapak aku balik terengganu)

(sian isteri mengantuk, sibuk je makhluk atas bantal tu..)

looking forward nak balik jumpe family kat umah, duk sini dengan budak2 bujang asyik kene teman diorang cari calon isteri je..LOL!
Posted by Picasa

Thursday, January 6, 2011

Kerusi ku di celah lidah mu..

(warrrggh!! baby saya dalam perut ni garang!)

fuh, hari kamis ni hujan sepanjang hari dari tengah malam sampai abis keje, rasenye banjir la kut area ni, weekend ni aku x balik KL la, xde orang nak balik, bazir la plak rase, ikutkan hati nak jumpe my girls kat bentong, hm..nextweek la kut, kat sini sembang2 dengan member2 sume pasal awek, hehhehe, gersang plak!

today's class was with my senior offshore superintendent, orangnye garang jugakla..tapi kecik2 dulu aku slalu la breakfast kat sbelah meja die je dengan parents aku, xsangka plak die ni 80k/mnth gaji punye orang, hahaha! diorg ni sibuk nak brainwash kami ni supaya akan bentuk satu generasi baru la kat sana nanti, hehehe..

(this is wrong!!!not for baju baby!!!!)

(ha..that's more like it, hhehehe..)

pak2 arab yang attend course kat sini belum balik lagi, dah 2minggu dah duduk sama ngan kitorang, diorg training HSE dengan petwonas, perangai kasar betul diorg ni, kat tempat kitorang ni ade mc 'cyber cafe' la, tempat die xde kerusi(supaya ko main tenet sekejap je la..) tapi pak arab ni selamba je bawak masuk kerusi dari luar, dh buat mcm nenek die punye computer..bile tegur NO sekali, 4kali die reply NO balik kat ko..xcaya?cuba try, LOL!

sarip: no chair here..
arab gemok: no!No!no!no! chair moment only!

..kepala die..

Posted by Picasa

Tuesday, January 4, 2011

Stop-IT! (tengok utube)

some pics that were taken during 'free' paternity outing with fotofreaks team, diorg shooting video, aku saje2 snap gambar je. snap kat area wetland, putrajaya.

(saya panas..)

Hari ni aku training pasal maintenance dengan omputih, semalam plak dengan askar laut, hahaha! yg semalam kene puntual gile babi, 8am start, die nak 6.30am kene ada sana.. harini mujur lewat skit, maybe flight delayed kut, so aku bole la menikmati lempeng campur madu dengan lama di cafe..hehehe.

(cuaca terang, cerah)

cuaca kat terengganu ni cerah je 2-3hari ni, weekend lepas hujan sampai banjir! petang ni bole la main tenis ke. malam kang kene edit gambar orang skit, nak buat album je pun..weekend ni rase mcm nak balik, ade member tu nak balik, tapi takut plak nak naik dengan die ni, bawak laju!

(fotofreaks team)

(ee..apada?)

Posted by Picasa