Sunday, December 28, 2008

PECAH RUMAH!

it's 3.15am, aku terdengar suara kecoh kat luar tingkap. a boy was yelling to the neighbour..terkejut lalu i call my brother to check it out. jiran kami ni mengadu ade orang pecah masuk rumah die dari belakang!WTF! melawati ni dah lame kut xde pecah masuk ni! baru nk kejutkan parents aku, b4 that abang aku masukla rumah tu nk tanye ape yang hilang, sbb die prasan ade pinggan jatuh kat umah sebelah.

die jenguk je masuk.....LAAAAAA...SAYA KENAL DIA NI! my brother mention the name, jiran2 lain macam: FUH!!!! DIE KE...NASIB BAIK!.

masing2 letakkan kayu hoki, kayu baseball, hook cangkuk ikan, tongkat semambu, rotan(ade jgk tu!), etc2 peralatan2 memukul yg lain,hehehe..

cerite sebenarnye is, rumah ni skarang dah disewakn, baru je..dalam sbulan kut. b4 ni, rumah ni kosong dalam 6-7month jgk la, bukan ape, dulu rumah ni mmg ade org duduk, kami pun membesar same2, kenal la sgt, my parents even bought this house almost the same time. but now, parents diorg xduduk situ dah, so anak2 die la stay sane. but the problem is, one of their brothers ni selalu datang menjenguk rumah ni...nk dijadikan cerita plak, die ni should i say: telah memilih jalan yang salah la (that no-no thing), selalu 'menjenguk' rumah ni time waktu yg xberapa tepat la, but all the neighbours tahu pasal ni, and honestly I feel pity for him, yela kan, some of u might know mereka ni, kalau time ok tu, memang ok sangat....hm, sedih plak nk menilai orang ni, kite bukannye betul sgt pun!

so, si adik beradik ni berpindah la ke rumah lain (untuk menjaga keluarga masing2 la), and after months, rumah ni die 'touch-up' for rent. so penyewa baru ni terkejut beruk la dapat tetamu..or tuan rumah datang mengejut pagi bute ni. bukannye pencuri pun, mmg tu rumah mak die!nk buat camner!...bukan mencuri pun, die buat 'dekk' je dalam tu, eventough jiran2 ni dah usha tengok, die igt tu rumah die!

after 5minutes, the cops came, memang laju-ribut-gile babeng-langgar bumper x brake-corner terbabas2-brake depan rumah org mcm cerita gerak khas- la diorg datang! dengar senapang-yang-aku-xtau-ape-name-mesingun! pasal kes abang ni masuk rumah tu kami relaks je..tp bile polis datang lutut gigil babe!!!mcm gerak khas siut!

abang tu berjaya dipujuk, dan dibawa keluar oleh 2pegawai polis yang berkerja di malam hari demi untuk menjaga keselamatan kawasan kami (credit to them yang pantas tibe), tanpa gari, alhamdllh, sbb bagi aku, abang tu just salah faham je, die igt rumah tu stil adik beradik die yang stay, may God tunjukkan jalan yang lurus dan sinar padanya.

then abang tu masuk kete polis, dan polis tu reverse laju gile,hahahaha!laju doh!tekan habis wa cakap!!laju stok orang nk race drag tu, cume gostan..pastu masuk gear1, pecut xhengat bro...memecah kesunyian pagi bute,fuh!kalau aku la yg kene tahan dalam tu, mmg kencing dlm suar la jwbnye!hahaha!

ok Nyer...tido la wei, esk nk kene p wedding ni, kang kene jerkah ngan mak kau lagi plak..

Tuesday, December 23, 2008

Kes Ragut

2pm, Atong ajak lunch kat begerking petronas gombak, ajak Jele, tapi die ade hal plak..

sembang2 ngan atong, from honda city, VW toureg, Golf, sampai la ke Datuk Farid, hahaha! tengah syok2 sembang tu, ade makhluk naik motor(2 orang) ragut rantai makcik yang baru park kereta untuk makan kat situ, menjerit la makcik tu! motor tu terus chow exit ke MRR2 tu dgn kemenangan..sbb xde orang kejar.

all of us rase helpless sbb motor tu terus pecut mcm lipas kudung, anak die cube kejar, xsempat..kebetulan plak sume kete kat area tu tgh isi minyak, ape bole buat is tgk je makcik tu panic.

rase marah la jgk sbb x dapat nk bantu, i asked his son to check the drive-thru cctv camera, mane tau dpt cam no plate motor setan tu ke, sbb b4 tu motor tu duk pusing2 area tu, ntah la dapat ke x..

so guys, jage la handbag or brg kemas korang tu ek, bende ni time kite xbudget jadi. jgn lupe zip bag (penyeluk saku). kalau sape yg drive tu kalu jumpe kes ragut dpn mate tu, LANGGAR je setan tu..

Monday, December 22, 2008

it's HUGE!!! it's SCARY!!!

having a great time with friends last weekend, dari rumah ein, ke USJ, even ke bukit antarabangsa.

pertunangan ein berjalan lancar, we arrived just on time ceremony tu nk start, tibe same ngan rombongan lelaki, cantik gile ein (b4 ni bukan buruk ye), dah mcm org lain plak aku tgk. on the way ke rumah ein tu, aku drive krete diana, die suh bawak kete die, laju skit,hohoho! fati tumpang sekali, tapi aku bwk slow je..80kmh kat PLUS tu, sbb haz & bade drive sendiri dan ketinggalan blakang. tgh syok2 sembang mase driving, ZOOM pompuan tu potong aku, laju gile..xsempat kejar,huhu!

makan sedap gile kat rumah ein tu, ngalahkan org kawin! kami pulang awal, xkan nk duduk smapai petang kut..family die bz, besides, ade pompuan ni ponteng keje!hahaha!(ape da keje sabtu..). balik tu aku try explore what E36 2.5L is all about, i'm not very comfortable with the brakes (agak keras, maybe tu style bmw, i dunno..), so i have to brake early or use left-foot braking. but the power..i tell u man..tremendous! so that's what they call 'the best inline-6' ever made, smooth, torquey. 190hp& 245nm...190kmh without even trying!! siap potong kete polis lagi ni,hahaha! it is made for german autobahn so no wonder la at such speed the car feels planted or stable, I LIKE IT! kalu dalam kete buruk aku tu nk 200 pun kene henjut dlm kete sambil turun bukit, vibration xusah cerita la..hahaha!

that evening, fati ajak lepak ngan gf die, i've have something to tell her, i brave my self...dah sampai je, die plak yang tanye aku pasl bende tu! alhamdllh tuhan tolong aku! after some nasihat n dorongan from her, then headed to shah alam, to fetch her things, and then we went to taipan usj, has bade n jijie dugong came soon after.

tempat lepak tu dah macam rumah bapak kitorang dah,hahaha!terjerit2, terpekik2, mengilai, we played congkak (jijie hebat gile, solute man!) and some other game adik beradik dam ular provided there.

but tgh syok2 lepak, our friend sany called, kereta die temperature naik kat area usj 16 (kut...), so jijie n I went straight to look after him. the problem is one of his water pump's exit's rubber stopper cracked, so luckily jijie manage to salvage a tire tube from the shophouses and a piece of broken glass to cut the tube, mcm mcguyver siut!! gile babi la senior2 aku ni,hahaha! sebagai junior yg cemerlang, aku just isi air dalam botol n tolong pegangkan lampu suluh, huhu!

last nite, after having a dinner with my family, Datuk Ali (hahaha!) called, ajak lepak. dalam kereta, kami try call member2 yang free and terdekat, sume not available, so aku bercinte la ngan ali tu (dahla aritu bercinta ngan jele kat murni,hhaha), he wanted to show me the ground zero near bukit antarabangsa tu...yeah,best!

(Ali slow-talk dgn brader polis tu)

so we headed ke atas, jalan sementara dah bukak, ade jambatan sementara build by army's engineer (credit to them,good job!), crossing the drain, masuk kut celah2 rumah dalam tu, all i can see is sume rumah berhampiran ground zero tu kosong, byk yang dah tampal sign 'To Let & Sale'..yeah, mcm ade nk beli je,hahaha!sian dow org2 yg ade rumah area tu. siap ade traffic lite, dalam jalan kecik tu,hehehe. jalan alternative baru tu dah siap, cantik!siap ngan line, hump yg di cat, tiang lampu, dah mcm jalan biase, hopefully mangsa banjir kat pantai timur dapat treat yang same ngan penduduk2 sini.....

still ramai residens yg duduk kat area atas sane, kalau aku pun, aku stay sane, yela, melainkan kau ade rumah lain, mane lagi kau nak duduk. Ali bwk aku pusing2 atas tu, mcm tourist guide plak pak arab ni,hehehe. then die bwk aku kat area where the lanslide started, atas bukit tu. dah sampai sane, die park kete n ajak aku kluar tgk..i was like: wei gile ke ali ni!polis tgh jage kawasan tu!warning tapes were all over the place! 6-7 police were guarding there, and dengan selambernye ali ni g ke diorg(aku follow blakang bontot ali, berdoa jgn kene halau,hehehe), kami sembang2 ngan officer tu, then die bawak kami ke tempat tu (cayalah Ali!!)

Maha Suci Allah!!! besarnye kawasan yg kene tu..almost 4sized football field of tanah runtuh!! i was standing at exactly where the landslide occurs, breathtaking..yang bestnye some few days b4 the tragedy struck, aku ade round2 ngan faty kat the same road..mmg xsedar pun yang sebelah jalan tu je is the hill slope!skarang dah lopong nampak bawah tu and sume rumah2 yg crushed tu.


brader polis tu cakap, lama lagi nk clearkan tanah2 yang runtuh tu, maybe more than 3month, skarang ni almost every cerun yang berdekatan dengan rumah bukit antarabangsa tu ade booth with sukarelawan berjaga in case of any land movement.

and there we go, aku xtau la mcm mane residen yg duduk seberang jalan tu semasa kejadian tu berlaku, mesti gigil lutut punye! all of that left me wondering, kalau la tempat ni x safe, mcm mane la diorg ni nk pindah, bukannye dapat pampasan pun!sian...
and credit also kene bagi ke sukarelawan ni sume (polis, askar, rela, sume lah!) sbb jage area tu, jgn la nk hentam2 diorg pasal kes2 curi2 ke or pecah masuk ke..dont be too emotional, diorg bukan teringin sgt nk jage rumah korang tu!



Thursday, December 18, 2008

Touch it!

berangan-angan mmg best,wuhuu! i was just surfing for touch-screen handphones and cube buat bandingan, all aff these hp were equip with a touchscreen, the In thing,hehehe..mule2nye phone search tu display almost 70phones that were touchsreens, but i choose only 6 which is to me, my fav brand. there are others such as ASUS, ETEN, Goldfish, HP, T-Mobile, but lets face it, Malaysia ni xramai yg akan pakai brand2 yg mcm tu: software, trade-in, repairs problems sume tu la.

The more logical brands yg boleh aku masukkan is these 6 beautiful phone yang tgh or akan top kat mesia ni, satu pun aku x pakai...tapi some of them aku dah try belek2,hehehe, pilihan aku bedasarkan kepada gadis-model-promoter tercantik& mulut xberbau longkang...not!hahaah!kidding man..kidding.

so here we go, all phones hav a Wi-fi (bole surf internet di mana2 hot-spot such as starbuck, campus, oltowns, kfc's,etc2), GPS signals (use as a navigation system: google maps, garmin, or in-house navigator), 3.5G or HSDPA (3g networks, but with higher load rates: sesuai untuk mereka yang ade 3G plan).an accelerometer to change the screen view the we tilt it (a must have!)

Samsung Omnia:

(pilihan orang tua & doktor..why?sbb ramai kawan bapak aku ngan doktor pakai,hhahaha!)

you can view if HERE, ni antara yg ealiest, n antara yang tercantik la bg aku, keypad tengah tu can be use as a touch pad(ala2 laptop,cume lagi kecik) untuk scrolling mase web surfing. its got a 3.2" screen. reviews said that the screen resolutin is too small (240 x 400 pixels) for it size, so imagine la mcm ko nk cuci gambar from 2.0megapixel ke 8R size..mmg la x cantik kan..tapi for me omnia punye screen dah cukup bagus, color pun cantik, cume die on par dgn PDA2 zaman dulu la, but its ok actually! it has a TV output where u can plug it into a tv, for instance ko donlod movie kan,then transfer dalam phone tu,then cucuk kat tv lcd ko, cool right!!bole tgk movie dude!!

omnia ni gune OS(Operating System) windows mobile 6.1 or winmo. winmo ni bagus sbb dah lame established, so byk application ko bole letak, even microsoft office pun ade, so senang la ko nak view file2 ke, mane yang dah biase pakai PDA should have no problems using winmo device (orang tue2 slalu ade problem nak tukar OS ni), tapikan..winmo ni satu je: BURUK! interface depan dah lawa dah, tapi bile ko tekan start@ masuk windows, die dah jadi mcm normal PDA dulu tu (mcm dalam windows explorer,sooo oldskool). but hey, aku rase winmo ni yang paling selamat(senang),practical and hampir sama dgn PC.

camera plak: 5 MP, 2592х1944 pixels, autofocus, image stabiliser, video,
flash; secondary videocall camera. camera imej tu xkisah la since die ade autofocus and 30fps video recording.

bateri die 'kureng' skit, talk time dalam 5jam lebih je. screen die ade 'widget' which is menatang yg dalam windows vista tu, ade jam, calendar sume tu, you can place it anywhere dlm screen tu, cantik jgk.

price range varies ikut memory, omnia ni ade 8&16GB (boleh tambah memory card lagi!byk tuh!) ade AP and Original, difference is AP ni waranty dgn kedai yg korang beli tu je, kalu ori warnty die mane2 outlet samsung. range dalam RM2.7k-RM3k la. mahal...kalu jual balik murah plak!


Sony X1 Xperia.

(golongan hebat2 yg suke nmpk 'style' suke la ni)

small, fit nicely in ur palms, very solid, nice small keypad(too small infact,kecik lagi dari HTC Touch pro), the latest 'businessman phone' from sony. you can get the info HERE.

less powerful processor: Qualcomm MSM7200 528MHz processor, but one thing i notice is that the X1 is a little bit slow or lagging la.. maybe kene 'pandai' gune baru ok kut, sbb time aku test tu mcm2 aku buat,flip2 screen la, open sume apps la,ehehehe..battery life pun one of the longest: 10hrs talktime.

screen die lawa jgk, ade 9 instant access menu, mane kite senang nk masuk ke pilihan menu kite. same winmo so bile dah masuk windows tu, buruk la,heheh..3.15 MP, 2048x1536 pixels, autofocus, video(VGA 30fps), same as HTC touch pro (rasenye HTC yang buatkan phone ni)

it only has 400mb internal memory, but u can put in memory card up to 16gb kut..AP around RM2.7k while ori RM3199, sony ni cepat jatuh harge..hehehe,watch out!maybe bwh 3k bulan depan..
*news flash: you can download the HTC touchFLO to the X1, so you can have the beautiful-fluid interface of the HTC diamond interface at your X1, cool ha!

HTC TOUCH HD

(geeks fav phone,hehehe)
aku tgk dari jauh je,x pegang. skrin besar gile!!3.8"!!(so batt pun cepat la skit makan nye..), linksare HERE , processor pun same je ngan sony X1, camera better with 5.0mp. battery maybe an issue here, with only 6hrs plus je ketahanan die. ala, pasal batery ni b4 tido tu charge la, rasenye hp skang ni kalu dah full die auto stop charging, so xde hal la, lagipun lithium batts xkisah kalu di charge anytime, full or half full.
makhluk ni mahal skit,hehehe dalam RM3k-3.3k( almost same ngan X1) and u get a phone yg screen die luuuuuuas, nice fluid screen (2nd to ipod, for me), and practical OS.

APPLE IPHONE 3G

(cantikkan?sayang...)

yeah..the benchmark, the phone that started all. this newer version has a 3.5g connection (but no video calling!!) and a gps ready (but no navigation!!only google maps installed), no MMS!no video recording!no voice recording! no flash support for internet(means no youtube or flash based site), no edit ringtones! average camera(2.0 je!!), and mcm2 lagi keburukan die..aku rasekan, sbb ape iphone ni cmtu sbb kat us, menatang application tu sume mane diorg gune...janji produk tu quality and reliable, die lain mcm asian ni: kene practical but mesti murah!,hehehe.

but trust me, bile ko dah pegang menatang ni, sume negative tu akan hilang (xtau la kalau pemilik sebenar tu akan benci jgk,sbb aku just pegang utk testing je,bukan memiliki pun,lain tu,hehehe) sbb screen die mmg th BEST la, serious, interface yang lawa, fluid, multitouch (rival lain just single je) screen ni stylo gile,ko bole cubit screen tu untuk zoom pictures or scroll playlist lagu ke whereas rival lain kene tekan screen and jgn lepas untuk gerakkan, but not the iphone, it just glides mcm real (but im not sure its practical when we need to find it fast coz its just glides pass the items you wanna search,hehehe..). orang mesti jeles kalu kamu memakai iphone ni,hehehe, so bagus la untuk poyo lock-unlock je,hehehe..

itunes shop for malaysia dah ade online, i like the itunes, but kelemahan die is kalau nak masuk kan video or lagu, u kene convert ke file itunes for your iphone..rival lain just transfer je dari pc. silap2 cucuk,hilang sume file korang dalam iphone tu! it also has a TV out but u need to buy a cable (apple products aren't cheap!)

iphones that sold in malaysia ade 3jenis unlocked:

Official Software Unlocked By Apple.
- Can Update The Latest Firmware At Apple Website (iTunes)

Unlocked By Turbo Sim
- Hardware Unlocked By Use A Thin Sim Card (Turbo Sim) Attach Together With Existing Original Sim Card.
- Can't Update At Apple Website.

Unlocked By Hardware
- Hardware Unlocked By Modify The iPhone Inside.
- Can't Update At Apple Website.

price range differs from the memory(8&16GB ONLY,no extra memory card) and also the unlocking method, from RM2.5k-3K. for me iphone ni paling 'loser' la, tapi paling cool!


LG KC910 RENOIR

(cheap looking, but a lot inside!)


wtf!? a LG u say? hehehe, try la tgk sendiri phone ni, mantap dow! 8mp-class leading camera (on par with normal digital camera i tell u!), nice touch UI screens, very thin phone . it has the same widgets as the samsung omnia, some might say that the resolution is too low, but for me its good enough. the design may look cheap, but it packs with what a hidh-end phone should have. its cheap too, ranging from RM1.8k.

oh, but the battery will last for only 4hours during talktime, weakest of them all. it includes a stylus for text input. one other thing is, this phone can use multiple inputs for the mesanging, you can use the normal qwerty keyboard(same as your computer), a handwriting reckonition (use a stylus to write on to the screen, as on a normal paper) and also a normal vertua 12 keypads as your normal phone mesangging. cool ya! i prefer the later bcoz its much faster( i think) and u can use it while driving (highly not recommended!)



NOKIA 5800 EXPRESS MUSIC

(kenapa la ko murah sgt...)

last...but not least, a shocker! the long awaited nokia 5800 . baru je kuar mesia, priced at RM14++ dude!! unbelievable!! (ribu tu kalau ikut mmg la mahal..tapi jgn la compare dgn nokia 3310 plak..its cheaper than a nokia n96 fgs!)

you get a 3.15 MP, 2048x1536 pixels, Carl Zeiss optics, autofocus, video(VGA30fps), flash; secondary videocall camera, an 8hr plus talktime! you can view the phone on youtube and i found it interesting..the touch is not as sensatif as other, where you have to like 'stick' your finger on the screen to scroll or slide. the colors are beautiful nokia standard, very nice. it uses the latest symbian s60 OS, but symbian is known for its lags, slow and viruses...people who used to hav a nokia N95 will agree with those issues, but this one is an improve version of it and should be less irritating. you also hav 3input methods of mesangging as the LG have.

the box comes with lots of gudies such as tv out cable, a stylus, a gitar pick as an alternative stylus, an earphone and a remote, a pouch, cables, 8gb memory (which can be upgraded to 16gb), and a free 1 year downloads! for a price of below RM2k! rumours said that this phone is cheap(well, look at it...i looks cheaper then the rivals) because it is made in china and other cheap production country. hopefully the quality also doesnt comes cheap.

habis..

all the phones i mention is only my top fav, there are many hp out there such as the beautiful blackberry bold (nice interface, nice applications, easy to use ball-tracker, nice qwerty keyboard), more conventional HTC diamond, etc2..there's also a cheaper version of this touchscreen phone: LG KP500 cookie (nice touch screen interface, almost same as the LG renoir, but with no wifi, 3.5g, camera not 8.0mp la) from rm 850.

well if you ask me, i choose the nokia 5800, cantik la bagi aku..interface die pun dah lawa, it packs with tonnes of gudies, cheap also,hehehe! its easier when you are a nokia user, you know it has a lot of applications that can be added,the plastic looks like it will last longer compare to its rivals, reliable music and video player, good camera quality, many spareparts(ori or ap) and also high 2nd hand value. note that internet browser for nokia ni supports Flash, so you can eatch youtube, or surf any flash base web (iphone's safari browser doesn't, sony's only LITE flash), you can borrow any of your friend's nokia charger(small new type) or plug to any small mini USB.

Monday, December 15, 2008

New Brake Pads

pergi ke workshop bersama abah, 11am..pagi gile! die tanye ape prob krete, so aku ckpla yg brake ni kalau time hujan bile brake die mcm xmakan sgt n bite die pun mcm x sama rata (4 4 tire tu x even pressure die). then gear bushing die pun mcm dah longgar skit.


(brake brand FERODO , tapi ok utk lenjan: kate pomen tu la)
it cost $150 depan, $150 belakang, teringat member aku tukar pad kelisa dalam 40-60hinggit je,hehehe...rear disc tu kene skimmed sepatutnye,tapi dah terlampau nipis, so kene tukar disc baru (akan datang)

(look at the difference!)
verdict: still baru, so kene kasi 'lining-in' dulu brake tu, kene apply hard braking for 1-2days ni. gear bushing dah tukar, ketat!mantap!


Thursday, December 11, 2008

Ikan Lapar

video

sempat shoot ikan ni makan daun dekat rumah auntie aku. kaloi ni mkn ape2 je, termasuk la kucing yang lalu lalang.

hopefully badrul&co &jele selamat utk tinggal kat rumah diorg, rasenye rumah diorg tu kuat lagi kut,hehehe. igtkan nk tolong2 kemas kan barang ke, tapi nak masuk sane kene pakai pass la plak, so resident only la kut..semoga ALLAH selamat kan si-tak-mendapat-liputan-meluas mangsa banjir di pantai timur dan si-golongan-elite-liputan-melebih mangsa tanah runtuh bukit antarabangsa.

Tuesday, November 25, 2008

tire botak

(LG KC910)


gi usha phone ni lastweek, maybe jename tu ramai yg x suke,hehehe..quite good actually. cheaper than other less equipped brand. try to compare with the lovely nokia 5800 yg belum sampai mesia lagi.

harge dlm rm2500.

sony T-77

the sony T700 has a larger 3.0" display compare to its 2.7", but it is Rm200 less. nice interface and operating system, kalu suke 'main' dgn camera, syok la. nipis (14mm i think) sedap masuk poket.

harge RM 1299




continental sportcontact 1


aduh..my michelin preceda dah botak!aquaplanning gile babi dude! skang saiz 205\45\16, tapi nk cari yang tinggi skit sbb agak keras+kureng absorb bump la. lagipun mcm steering imput syok kalu gune 45 series ni..bagi aku la. need to find a quiter tire sbb kete ni mmg 'keras'!hahaha!

price: (195\50\R16) maybe RM1000.

Hotbits adjustable


ni pun satu ni..parah2.rasenye baru 2tahun service, dh leaking..maybe MRR2 punye pasal kut,hehehe. nak catch-up ngan R3 kene la stay 'sihat', hehhehehe

servicing price: RM400.



model sahaja.


my baby need to touch-up skit,hehehe..calar-balar sane-sini, dah 13tahun x cat, sian die..

paint job: RM1k-1.5k

skiping london

takziah to our friend maira(uniten,IT), she lost her father on the 24th november at HKL, sedekahkan al-Fatihah atau tafakur kepada Allahyarham.

i got a call from faty about the news, so aku ajak badrul p shah alam, lawat jenazah. ramai datang, alhamdulilah.

fati, ein, has, jele, nadiah, arip,ayie, bad and me went outside untuk bersembang, nak balik la kononnye, tapi sembang kejap..xkejap mane la,hehehe.

there's a lorry parked betul2 depan rumah maira, nak turun kan kerusi2 dah khemah, so block jalan la. sambil kitorang seronok sembang2, then came this bloke with his car nak lalu jalan tu, die pun horn la ke lori tu, aku dalam hati "lame lagi lori tu nak turunkan barang2 tu", brother tu muke mcm x sabar je..

so dgn confident-nye aku pun p la ke brother tu, aku tgk muke betul2 mcm pak arab dow!aku cakap la dlm bahase omputih.."sori brother, diorg tgh turunkan barang, jalan block(alih bahase)", die pun jawab dlm omputih jgk!"saye ade hal mustahak ni (pun alih bahasa)", i replied "ade org mati la bro..(alih bahasa)",die jawab "sape incharged sume ni ye(alih bahasa)".

pastu aku pun p la tanye pakcik depan tu, muke melayu, so aku cakap la melayu..hehehe, pakcik tu cakap kejap je, nnt siap la tu.

so aku pun cakap la kat brother tu suh sabar jap(dalam omputih jgk nih), member2 yg tengah melepak tu pun xtau jalan kawasan perumahan tu, so speaking jgk la"you can go straight and turn left(gaya matsaleh leleh)".

kebetulan ade mamat ni walk by and aku tanye die ade jalan lain ke, then tetibe je mamat muke arab ni cakap, "ADE JALAN LAIN KE", in malay.....mase tu mcm ade hammer jatuh atas kepala aku,HAHAHAH! beria speaking nih! rase nak tergelak gile babeng je kat sebelah tu, pandai je budak ni cakap melayu, apsal x cakap awal2!!

Monday, November 24, 2008

A1, Golf, tennis

segway

last sunday aku p tgk A1 GP, my friend fattah got 6free tickets. kami tibe lewat, bout 1pm so parking agak penuh, there was a satria neo club parking ramai2 kat one spot, rugi xdtg awal, boleh park si R3 sekali,huhu! as usual, byk keta gempak2 park, ferraris, porsches, lotuses, type R's, byk la..

find a good spot for seat, kitorang amik area hujung skit, near starting point, the food was crazy expansive! RM3 for a tin of coke! RM6 for a pack of seciput fried rice!( my friend bought for RM0.50 after the race..).

sambil tunggu warm-up lap, one thing stole the lime lite, a segway used by one of the cameraman, aku mcm "wa...jakun2!" 1st time nmpk menatang ni depan mata. brape ribu la sebijik menatang ni.


luckily a brought an ear plug sbb that day mmg bising betul bunyi enjin V8 A1 tu, all my friends menjerit2 selepas habis race(sbb telinge dah pekak, so cakap pn kuat la).
Malaysia team was driven by Fairuz Fauzi, he had a good start, manage to snatch 3rd from the start, but a CRAZY mistake cost the team and RAKYAT MALAYSIA 10th!! he said that he heard "box in!"(pit-stop now), maybe becoz of cross line kut..but overall ok la, sbb actually die 14th, so dpt potong several cars with some sweet overtaking, all the best to malaysia team after this.

p smayang jap, snap some pics, mmg ramai manusia datang, i think the grandstand almost full, siap ade playground for kids, chicks pun RAMAI..klakar tgk si melayu pakai super-duper mini shorts mengalahkan minah saleh pun ade,ehehe.

(cuaca redup, but bahang)

oh! last tuesday g tgk CHAMPIONS SHOWDOWN featuring bjorn borg, john mcenro, james blake, and ROGER FEDERER, got the tickets from faty's auntie( thank you acik!! and also faty for 'tebal muke' mintak tiket), kecewa jgk sbb katenye tiket murah2 dah penuh, but banyaaaaak kosong, maybe promoter ni nak menipu suruh org beli tiket yang mahal je..coz my cousin had to buy the RM498 tickets on the last minute. the match was fantastic! john with his typical errogant, borg with his nice tactical playing style,blake pulak mmg mantap gile serve, rajin gile kejar bola. federer..xpayah cerita la..
b4 g tennis, fattah ajak p driving range, konon nak suruh aku ajar...hahaha! ibarat kera nak ajar tupai repair periuk nasi:-))



aku prasan mase main hayun tu (ukm drvg rnge), ade uncle ni tgk lameeee je, then die datang ajar kami care hayun, jadi siut! he's a pro player, so kalu nk jadi terrer, masuk la workshop die, murah je!





Tagged


aishah suh buat..still xpaham,hahaha!

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now.

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.

3. Post that picture with NO editing.

4. Post these instructions with your picture.

5. Tag people to do this.

  • fati
  • ein
  • yani
  • yasir
  • farah

almost finished

finished 2 of the 4 scale models, it took me about 3 days to build 2 cars, pening gile buat ni, kene paint small parts, pastu nk lekat kan stiker tu kene rendam dalam air dulu. but some of the decals were too old so they tear-off easily when touched, so kete2 ni nmpk mcm 'kosong' skit.


this one kan,the previous owner mayber TERspray cat ke model ni kut, noticed that kat front wing tu ade white paint, but its ok la, janji ade rupe kereta,hehehe..

(lotus Ford)



this one is a beauty sbb sume parts die still new and belum di sentuh, decals die still ok. xsiap lagi menatang ni, bz skit,hehehe, mase buat je siBulu datang kacau, die panjat meja then tido.

( 80% done)

Sunday, November 9, 2008

what a bargain!!

gile babeng la! 85% discount! i saw this thread at lelong, this4 box of 1\20 scale model was offered for only RM79! (current price: RM100-130 PER ITEM)
the reason was he already opened the box but not yet assembled. these are classic F1 cars during 80's and early 90's, both lotus for example was driven by MIKA HAKKINEN (my fav driver), the williams was driven by Nelson Piquet and nigell mansell an the mclaren was driven by allain prost and arryton senna, one of the most successful F1 car ever!


4 of the most successful racing car.

box were open but not assembled yet, can't wait!

first thing is, got to hav a proper utilities for the models, luckily this is one is a 'beginners' scale model.


Friday, November 7, 2008

less RM6 than previous fuel-up

oh eva green ku..lakonan mantap mu(the dreamer) mmg la mantap!hehehe. this evening i went to shell to fill-up, so i asked the kakak if there any aston martin DBS, she said "adeeeeee"..i continue isi la, tgh2 isi then one uncle came to me and ask: "dik, adik kumpul model kereta ni ke?", yup i said. then he replied: "ala..uncle xcukup satu la". aku pun just ketawa la kan, then die blah, aku pun dah siap isi, nk collect kete tu. then kakak tu bgtau yg tu was the last unit, kakak tu simpan kn utk aku siut!!tu la padah org smart ni..lol!


bon..jebon
nampak kete ni tengah tido..hohoho,penat kut,tapi sian die 'tido' tepi jalan plak, dhla weekend crawl ni...mampus! aku slalu nasihat diri kalau tire blakang aku loosing grip, perkara utama is jgn tekan brake!u hav to apply throttle je, supaya tire depan tu menujah kedepan...tapi easier said than done,hahhaha!mase my sis n I dalam atoz dulu, haram...x igt langsung!so, remember!huhuhu..

lastweek p OU teman adik aku, then saw this Tamiya shop kat parking bawah tu, nampak la sebijik nissan GTR ni (datuk K pakai), yg model bawah ni RC (remote control), cun gile la menatang ni, geram rase..yg ni gune motor, ade yg nitro model(enjin)..cost?cost die mahal,hehehee..

ini RC model (taken from tamiya website)

but yang paling aku minat skali was this scale model, this one is cheaper la (about RM130, i think), this one korang kene pasang sendiri, cat sendiri, they even got the real rubber with the same thread!!details mmg gile babi la menatang ni, there's also one bloke yang jual scale F1 model kat mudah dot com..geram je tgk.


macam kereta betul!(kalau terrer buat la,hehehe)

bole letak orang LEGO dalam ni,hehehe


enjin pun detail!!

Monday, November 3, 2008

when junior raging his senior

after a disastrous paper.. kluar hall, menangis dalam kereta, gigit steering..pk mase depan..
luckily my friend called,


"nyer...amacam paper?".

"boleh la.." i lied.

"wei, jom minum kat cyber...sambil tu racing ke..hehehe", he ask.

ceria lalu pantas: " jom...!meet me at depan goreng pisang"



is that a RS4?!


after 5minutes, he arrived.. i let him through, konon2 nak buli die la ni. kepala mmg serabut gile, pikir nk 'damaikan' otak skit. he took an early sprint exited the highway so agak susah la nk catch up, kete tu name je 1.6L..pergi mcm 1.8!babi betul!

fast right hander above the i0i resort, both were bout 170, aku dalam hati "ish biar betul mamat ni...gile betul!", tapi aku buat2 brani sambil ikut blakang..then the long left corner(upm MAHA on ur right), i have to back off but he used the left lane to cilok, xsempat aku nk ikut...kene dah satu kat situ,hhehehe..what impresses me was his car was so planted like railways...damn it!!

then it was the cyber jaya exit, both have to slow down becouse there was a drain crossing the road resulting of huge bump on the road, i dont want any sudden over or understeer there,hehhehe.
after the 2nd cyber jaya exit, this is where the fun begins....huhu!i took the lead and straight to the fast left hander before the limkokweng junction, i brake early, drop a gear and applied a slight throttle as i feel a minor understeer about 120kmh(at this point i REALLY have to back of coz i know the hotbits susah nk understeer, takut snapping oversteer plak...sebab dah kene), tapi setan hitam tu dengan selambernye took the outer lane to pass me. aku agak terkejut jgk la and he said he just full throttle during that time...(btw, his car got a way-way better turn-in feel than me, no wonder la).

still a corner to go, i have to throw my last trick from my pocket,he let me pass and there's a loooong selekoh kana maut below the ELITE hway, drop a gear..aku nekad and tekan!!hahaha!!(setan version), but still he was kissing my butt waiting to pass me, darn it!-during that corner, understeer again happened.. it was like in the WANTED movie scene where i was in a slow motion mode..i was praying that there will be no OVERSTEER bcoz if that happens,hehehe..suke la tow truck nnt. it was one hell of a corner..he also ran wide bcoz of understeer. we both back off, cool down at the traffic light, my hands were shaken thinking if there was a sudden lost rear tire grip...man those Precedas need to be changel-lah, botak dah pun, tiru member aku la: RE001, fuh!!!mantap!




hangit brake :-)

Thursday, October 16, 2008

jong gi Mesre More..

pernah 12 tahun menetap kat kertih, dah mcm hometown..

Rantau Petronas, bg aku kawasan perumahan paling COOL kat mesia ni! secara x rasminye ade 3section perumahan: rantau laut, rantau bukit, and rantau paya..merujuk kepada kawasan berhampiran,but actually sumenye berhampiran je. it has a different type of house: semi-D, bungalow, link house, even flats pun ade. asalnye housing tu untuk staff Petronas & Exxonmobil.

Both main office were build inside Rantau Petronas,sebelah menyebelah je. my dad p ofis naik basikal je.

berbalik kepada rumah plak, setiap kawasan ade security masing2(memang ketat..), setiap rumah xde pagar, ade gardener, lorong basikal, lawn yang luas, surau, padang bola, playgroud(playground yg paling hebat atas mesia waktu dulu), ade laut(cine selatan babe..cantik amat!!).

almost sume kemudahan ade kat situ, sekolah Rantau Petronas..speechless, xtau nak xplain cmne skolah ni,COOL!! pastu kami ade Country Club lagi where we can swim, play tennis, indoor games, golf, petongque, eat, football, ya Rabbi...sume la!!!situ pun ade klinik yang..sangat2 cantik!cantik gile!seyes!!!ambulance model yg x ade dlm mesia ni,besar gaban!kalu time sukan skolah ke, parking side-by-side dgn van klinik kesihatan kemasik tu ibarat kancil parking sebelah hummer je.

that place(rantau petronas) was away ahead of its time, bayang la tahun 80an kemudahan tu sume kalu diikutkan mmg..huh..ntahla, syukur gile ddk sane. maybe the design is copied from other countries..some say that Petronas & ESSO spent a lot of money on this, tapi kat miri and PD x dapat bende yang same pun,hehehe. maybe the reason is, dulu, kawasan ni mmg xde ape2 pun, just kampung nelayan n peneroka je, so bayangkan la rata staff yg kerje situ beasal dari KL kebanyakannye, agak 'takut' la kalu diorg kene datang sane meninggal kan kemodenan Kl. almost all the spouses x kerje(sbb ikut laki pindah dari kl la), so persatuan wanita kt sane mmg kuat, dah macam adik beradik sumenye.

soryla aku xdpt paste gambar2 rantau petronas ni sbb all the pics at that time was in film, so xde scnner la..hehehe.

tapikan...dalam sume kemudahan tu kan..rantau petronas ade satu weakness..xde shopping mall. we have to go to either kuantan or KT untuk 'berjalan-jalan', groceries xde problem sbb kat kertih n kemaman byk kedai2 runcit, and jgn tanye la pasal pasar..kawasan nelayan kut!ikan paus pun kami jual!hehehe. last week a new shooping mall opened at kertih(sepatutnye kemasik) name Mesra Mall http://www.mesramall.com.my/page01.htm . its nearer to my house(rantau paya). u can check the list of shops at those links.

too bad mall tu open after kami(staff exxonmobil kebanyakkannye) sudah berpindah ke KL. skolah tu sksrang dah jadi sekolah kebanggsaan, perumahan pun dah diambil oleh petronas. back in kl..jalan jem, my dad nk p opis naik lrt, xnk drive..takut naik darah.all spouses berpecah, tunggu masing2 buat reunion je. no more free tennis games(kalu main kat campus free la).nk berkebun pun xbole, tanah sekangkang kera je. kucing nk berak pun kene kongsi pot dgn kucing lain. ah sedapnye balik kertih KERJA kat sane..JUNG GI MESRE MORE(jom pergi mersa mall)

kurap-panau-scebish-sopak-kusta-kayap

teman ayah aku p buat medical check-up kt tawakal, jln jem mcm kerbau makan nasi mentah! so tunggu punye lame, aku decide nk check dgn doc sebelah tu pasal ade mcm tompok kat lengan aku ni, die akan gatal lepas aku main sukan(berpeluh la), risau plak takut kusta ke, kurap kura2 ke.


punyela lame tunggu turn nk masuk, nurse2 kt situ plak duk mengupat mcm pertandingan menjerit antara tingkap umah-kuat gile mengupat!ade pulak budak kecik ni duk usha aku main psp seolah-olah die yg tgh main!aku plak yg kene sengetkan kepala untuk bagi laluan kepala die-punye la rapat,hahah!


"mohd danial",hohoho,turn aku masuk..TAK SAMPAI 5SAAT! doc tu tgk: "ini panau ni",zup2 tulis name ubat, then tekan loceng....maaaaak,gitu je!aku sempat bagi salam & cakap "ni ha doc tangan saye ni..",sblm kete potong dgn ayat doc tu tadi,hehehe. 5saat & rm70 kemudian, phone doc berbunyi....wow samsung Omnia i900 siut!aku tanye la,"ok ke phone ni doc?", doc jawab: "kalu saye jwb, ni kire consultation charge lain plak tau,hahahaha!", aku mcm lambat register skit, sbb xsure doc ni bergurau ke atau serious, baik aku blah je.


kuar hospital, kene saman la plak, tiket parking tamat tempoh, bagero betul:



on the way back tu, jem lagi!kali ni sbb ade weird accident kat setapak tu, ade kenari ni 'parking' upside-down, aku tergelak sorang2, bapak aku tanye nape? sbb aku teringat ade email from e'in a.k.a supplier email:

video

-kene makan ubat panau seminggu, panau no more, insya-Allah.

Monday, October 13, 2008

spoilt brat

umur vs point bergune(10max)
baru beranak,10..maximun sbb sume org happy tgk budak kecik, suke ketawa, xselalu nangis, xkisah kene dukung dgn org lain, xpayah tido kat buai pun xpe, slalu kene tarik hidung sbb hidung kepet.
dah range 5tahun, ok lagi, anak kesayangan abah, senang dapat mainan, adik abang sume xdapat, kecik2 dah suke duduk atas riba ayah mase driving, suke bwk keta dah. masuk tadika chinese, konon lagi advance learningnye..abang adik tadika melayu kodi je.
dah range 10 tahun, sekolah kat kertih, ala2 private skolah tu, under petronas, ade aircon, skolah mmg cantik, blajar pun slalu dapat top 10 je, mainan slalu dapat...tamiya,transformers, lego, playdough, name it, senang je. upsr pun bagus..keegoannya bertambah rakus lagi,huhuhu..
dah range 15tahun, masuk boarding school, lambat adapt, dah 3tahun masuk baru reti cakap trengganu, dapat kelas pertengahan je, tapi smangat blajar+sukan mmg baik lagi time tu, time prep tu asyik bace buku geo dgn sejarah je..hafal tu babe!science jgn cerite la,berdebat dgn cikgu zul lagi tu lepas kertas pmr. result pun ok jgk. parents slalu datang..bwk pusing bandar dungun makan kfc atau a&w atau pun uitm hotel makan chicken chop.
dah umur 20-an ni...hampeh, pemalas, makan kuat, suke tido, smayang pun kalu x set jam, mesti burn punye..segala semangat makin hilaaaaang, time ni plak adik abang makin menonjol, sume dah bole bagi duit raya..aku..stil terima duit raya lagi,hehehe..
perjalanan grap tu...takut aku nk bayangkan lagi..


Wednesday, October 8, 2008

The LYNX is dead!


Salam, selamat hari raya!!

losing little kilos during ramadhan but gain many kilos during aidilfitri, hohoho!
pegi teman sahabat tukar injection kit (mentang2 duit raya die banyak), he had a dilemma of choosing between speedworks K&N or SIMOTA Carbon Fibre Kit. both looks nice, both claiming they have the better product. K&N is more straight-direct to the header while the almost-standard-look SIMOTA having several bendings before entering the throttle body (thus, creating more minor+major loss rite..kan..).
personally, i prefer the K&N (bcoz aku pakai la!hehehe) and for satria neo, it`s place betul2 kat muncung depan tu, thus more cold air(more oksigen..kan). lagi pun ade heatshield utk prevent pasir-debu-air ke.
banyak orang 'hebat' cakap, x perlu pun pasang menatang injection kit ni, banyak songehnye: mahal la, tipu la, increase power sbb test mase hud dibuka la, psikologi bunyi je la, kalu-power-kenapa-xpasang-dari-kilang la, pakai in-box je la..tapi kalu kite positioned menatang tu kat tempat strategik skit, 4sure bagus punye! the main things is to get as much cold air as posibble.


there goes the original intake (one of the nicest intake design)


tu dia..dengan masyuknye brother pomen tu sumbat menatang ni, hehehe. ade 10 pomen, 2 je buat kerje, lain tu sibuk belek2 kete si polan ni, hahaha!nasib ko la polan, pakai kete limited edition lagi.

tadaaa!! kemas gile speedworks ni buat, cepat je, mesra plak tu, x mengira kaum mau pun agama,huhuhu! untuk la pakai kereta nasional, parts2 yang dibuat mmg mass production which is more kemas+suited, kalu custom tu nampak huduh je, senget2 la. start kereta, tekan minyak bagai nak gile beberapa kali (tu standard ritual kalu tukar air filter kereta ni,hehehe). aahh..merdu nye bunyi enjin(ahahaha!), some said that the simota produce a louder suction sound..suuuud!!!suuuuud!!!bunyi sedutnye,huhuhu!


tapi got one single problem which is the heatshield is not in stock, so kene tunggu seminggu le..


proud owner (ini bukan benggil ye,hahaha!)


in the same workshop, i spotted a weird color scheme neo with a intercooler on it, i asked the foreman, he said it's own by the *&^%^$(hehehe, takut la nk sebut,kene ISA nnt), he said that speedworks had just finished the turbo kit for campro engine, said to produce more that 150whp, thats awesome!!!but comes with a price of almost RM10k...gile babeng bole dapat 4G63 je,hehehe..

turbo-kit for campro

Dah selesai sume (after huge amount of duit raya spend for the injection kit) ape lagi...kami pun test la kete sipolan ni..all i can say is: The Lynx is Dead....hahaha! now his baby got a better mid-range pulling power, senang2 je cilok..xterkejar aku bai!benci2!!!

Friday, September 19, 2008

Lamborghini Murcielago LP640

pagi ni aku kene anta adik aku ke interview. jem gile babeng nk ke sane..then aku lepak klcc tapi sume kedai x buke lagi..mujur xsampai sejam interview tu. she called so aku g amik die, then mase nk amik die aku prasan sebijik lamborghini ni park sebelah opis tu, kt traders hotel, ini bukan ordinary lambo ni...ini LP640!!

plate die S ** rasenye, murcielago biase pun dah nk dekat rm 3mil bai!!ini kirenye model paling gempak la..sape la yg berduit pakai ni ek..gile2.


640bhp, 660Nm, 0-100kmh in 3.3second, 340 kmh topspeed..

carbon fiber merata hawa, paddle shift automated gearbox..gile!