Sunday, December 28, 2008

PECAH RUMAH!

it's 3.15am, aku terdengar suara kecoh kat luar tingkap. a boy was yelling to the neighbour..terkejut lalu i call my brother to check it out. jiran kami ni mengadu ade orang pecah masuk rumah die dari belakang!WTF! melawati ni dah lame kut xde pecah masuk ni! baru nk kejutkan parents aku, b4 that abang aku masukla rumah tu nk tanye ape yang hilang, sbb die prasan ade pinggan jatuh kat umah sebelah.

die jenguk je masuk.....LAAAAAA...SAYA KENAL DIA NI! my brother mention the name, jiran2 lain macam: FUH!!!! DIE KE...NASIB BAIK!.

masing2 letakkan kayu hoki, kayu baseball, hook cangkuk ikan, tongkat semambu, rotan(ade jgk tu!), etc2 peralatan2 memukul yg lain,hehehe..

cerite sebenarnye is, rumah ni skarang dah disewakn, baru je..dalam sbulan kut. b4 ni, rumah ni kosong dalam 6-7month jgk la, bukan ape, dulu rumah ni mmg ade org duduk, kami pun membesar same2, kenal la sgt, my parents even bought this house almost the same time. but now, parents diorg xduduk situ dah, so anak2 die la stay sane. but the problem is, one of their brothers ni selalu datang menjenguk rumah ni...nk dijadikan cerita plak, die ni should i say: telah memilih jalan yang salah la (that no-no thing), selalu 'menjenguk' rumah ni time waktu yg xberapa tepat la, but all the neighbours tahu pasal ni, and honestly I feel pity for him, yela kan, some of u might know mereka ni, kalau time ok tu, memang ok sangat....hm, sedih plak nk menilai orang ni, kite bukannye betul sgt pun!

so, si adik beradik ni berpindah la ke rumah lain (untuk menjaga keluarga masing2 la), and after months, rumah ni die 'touch-up' for rent. so penyewa baru ni terkejut beruk la dapat tetamu..or tuan rumah datang mengejut pagi bute ni. bukannye pencuri pun, mmg tu rumah mak die!nk buat camner!...bukan mencuri pun, die buat 'dekk' je dalam tu, eventough jiran2 ni dah usha tengok, die igt tu rumah die!

after 5minutes, the cops came, memang laju-ribut-gile babeng-langgar bumper x brake-corner terbabas2-brake depan rumah org mcm cerita gerak khas- la diorg datang! dengar senapang-yang-aku-xtau-ape-name-mesingun! pasal kes abang ni masuk rumah tu kami relaks je..tp bile polis datang lutut gigil babe!!!mcm gerak khas siut!

abang tu berjaya dipujuk, dan dibawa keluar oleh 2pegawai polis yang berkerja di malam hari demi untuk menjaga keselamatan kawasan kami (credit to them yang pantas tibe), tanpa gari, alhamdllh, sbb bagi aku, abang tu just salah faham je, die igt rumah tu stil adik beradik die yang stay, may God tunjukkan jalan yang lurus dan sinar padanya.

then abang tu masuk kete polis, dan polis tu reverse laju gile,hahahaha!laju doh!tekan habis wa cakap!!laju stok orang nk race drag tu, cume gostan..pastu masuk gear1, pecut xhengat bro...memecah kesunyian pagi bute,fuh!kalau aku la yg kene tahan dalam tu, mmg kencing dlm suar la jwbnye!hahaha!

ok Nyer...tido la wei, esk nk kene p wedding ni, kang kene jerkah ngan mak kau lagi plak..

Tuesday, December 23, 2008

Kes Ragut

2pm, Atong ajak lunch kat begerking petronas gombak, ajak Jele, tapi die ade hal plak..

sembang2 ngan atong, from honda city, VW toureg, Golf, sampai la ke Datuk Farid, hahaha! tengah syok2 sembang tu, ade makhluk naik motor(2 orang) ragut rantai makcik yang baru park kereta untuk makan kat situ, menjerit la makcik tu! motor tu terus chow exit ke MRR2 tu dgn kemenangan..sbb xde orang kejar.

all of us rase helpless sbb motor tu terus pecut mcm lipas kudung, anak die cube kejar, xsempat..kebetulan plak sume kete kat area tu tgh isi minyak, ape bole buat is tgk je makcik tu panic.

rase marah la jgk sbb x dapat nk bantu, i asked his son to check the drive-thru cctv camera, mane tau dpt cam no plate motor setan tu ke, sbb b4 tu motor tu duk pusing2 area tu, ntah la dapat ke x..

so guys, jage la handbag or brg kemas korang tu ek, bende ni time kite xbudget jadi. jgn lupe zip bag (penyeluk saku). kalau sape yg drive tu kalu jumpe kes ragut dpn mate tu, LANGGAR je setan tu..

Monday, December 22, 2008

it's HUGE!!! it's SCARY!!!

having a great time with friends last weekend, dari rumah ein, ke USJ, even ke bukit antarabangsa.

pertunangan ein berjalan lancar, we arrived just on time ceremony tu nk start, tibe same ngan rombongan lelaki, cantik gile ein (b4 ni bukan buruk ye), dah mcm org lain plak aku tgk. on the way ke rumah ein tu, aku drive krete diana, die suh bawak kete die, laju skit,hohoho! fati tumpang sekali, tapi aku bwk slow je..80kmh kat PLUS tu, sbb haz & bade drive sendiri dan ketinggalan blakang. tgh syok2 sembang mase driving, ZOOM pompuan tu potong aku, laju gile..xsempat kejar,huhu!

makan sedap gile kat rumah ein tu, ngalahkan org kawin! kami pulang awal, xkan nk duduk smapai petang kut..family die bz, besides, ade pompuan ni ponteng keje!hahaha!(ape da keje sabtu..). balik tu aku try explore what E36 2.5L is all about, i'm not very comfortable with the brakes (agak keras, maybe tu style bmw, i dunno..), so i have to brake early or use left-foot braking. but the power..i tell u man..tremendous! so that's what they call 'the best inline-6' ever made, smooth, torquey. 190hp& 245nm...190kmh without even trying!! siap potong kete polis lagi ni,hahaha! it is made for german autobahn so no wonder la at such speed the car feels planted or stable, I LIKE IT! kalu dalam kete buruk aku tu nk 200 pun kene henjut dlm kete sambil turun bukit, vibration xusah cerita la..hahaha!

that evening, fati ajak lepak ngan gf die, i've have something to tell her, i brave my self...dah sampai je, die plak yang tanye aku pasl bende tu! alhamdllh tuhan tolong aku! after some nasihat n dorongan from her, then headed to shah alam, to fetch her things, and then we went to taipan usj, has bade n jijie dugong came soon after.

tempat lepak tu dah macam rumah bapak kitorang dah,hahaha!terjerit2, terpekik2, mengilai, we played congkak (jijie hebat gile, solute man!) and some other game adik beradik dam ular provided there.

but tgh syok2 lepak, our friend sany called, kereta die temperature naik kat area usj 16 (kut...), so jijie n I went straight to look after him. the problem is one of his water pump's exit's rubber stopper cracked, so luckily jijie manage to salvage a tire tube from the shophouses and a piece of broken glass to cut the tube, mcm mcguyver siut!! gile babi la senior2 aku ni,hahaha! sebagai junior yg cemerlang, aku just isi air dalam botol n tolong pegangkan lampu suluh, huhu!

last nite, after having a dinner with my family, Datuk Ali (hahaha!) called, ajak lepak. dalam kereta, kami try call member2 yang free and terdekat, sume not available, so aku bercinte la ngan ali tu (dahla aritu bercinta ngan jele kat murni,hhaha), he wanted to show me the ground zero near bukit antarabangsa tu...yeah,best!

(Ali slow-talk dgn brader polis tu)

so we headed ke atas, jalan sementara dah bukak, ade jambatan sementara build by army's engineer (credit to them,good job!), crossing the drain, masuk kut celah2 rumah dalam tu, all i can see is sume rumah berhampiran ground zero tu kosong, byk yang dah tampal sign 'To Let & Sale'..yeah, mcm ade nk beli je,hahaha!sian dow org2 yg ade rumah area tu. siap ade traffic lite, dalam jalan kecik tu,hehehe. jalan alternative baru tu dah siap, cantik!siap ngan line, hump yg di cat, tiang lampu, dah mcm jalan biase, hopefully mangsa banjir kat pantai timur dapat treat yang same ngan penduduk2 sini.....

still ramai residens yg duduk kat area atas sane, kalau aku pun, aku stay sane, yela, melainkan kau ade rumah lain, mane lagi kau nak duduk. Ali bwk aku pusing2 atas tu, mcm tourist guide plak pak arab ni,hehehe. then die bwk aku kat area where the lanslide started, atas bukit tu. dah sampai sane, die park kete n ajak aku kluar tgk..i was like: wei gile ke ali ni!polis tgh jage kawasan tu!warning tapes were all over the place! 6-7 police were guarding there, and dengan selambernye ali ni g ke diorg(aku follow blakang bontot ali, berdoa jgn kene halau,hehehe), kami sembang2 ngan officer tu, then die bawak kami ke tempat tu (cayalah Ali!!)

Maha Suci Allah!!! besarnye kawasan yg kene tu..almost 4sized football field of tanah runtuh!! i was standing at exactly where the landslide occurs, breathtaking..yang bestnye some few days b4 the tragedy struck, aku ade round2 ngan faty kat the same road..mmg xsedar pun yang sebelah jalan tu je is the hill slope!skarang dah lopong nampak bawah tu and sume rumah2 yg crushed tu.


brader polis tu cakap, lama lagi nk clearkan tanah2 yang runtuh tu, maybe more than 3month, skarang ni almost every cerun yang berdekatan dengan rumah bukit antarabangsa tu ade booth with sukarelawan berjaga in case of any land movement.

and there we go, aku xtau la mcm mane residen yg duduk seberang jalan tu semasa kejadian tu berlaku, mesti gigil lutut punye! all of that left me wondering, kalau la tempat ni x safe, mcm mane la diorg ni nk pindah, bukannye dapat pampasan pun!sian...
and credit also kene bagi ke sukarelawan ni sume (polis, askar, rela, sume lah!) sbb jage area tu, jgn la nk hentam2 diorg pasal kes2 curi2 ke or pecah masuk ke..dont be too emotional, diorg bukan teringin sgt nk jage rumah korang tu!



Thursday, December 18, 2008

Touch it!

berangan-angan mmg best,wuhuu! i was just surfing for touch-screen handphones and cube buat bandingan, all aff these hp were equip with a touchscreen, the In thing,hehehe..mule2nye phone search tu display almost 70phones that were touchsreens, but i choose only 6 which is to me, my fav brand. there are others such as ASUS, ETEN, Goldfish, HP, T-Mobile, but lets face it, Malaysia ni xramai yg akan pakai brand2 yg mcm tu: software, trade-in, repairs problems sume tu la.

The more logical brands yg boleh aku masukkan is these 6 beautiful phone yang tgh or akan top kat mesia ni, satu pun aku x pakai...tapi some of them aku dah try belek2,hehehe, pilihan aku bedasarkan kepada gadis-model-promoter tercantik& mulut xberbau longkang...not!hahaah!kidding man..kidding.

so here we go, all phones hav a Wi-fi (bole surf internet di mana2 hot-spot such as starbuck, campus, oltowns, kfc's,etc2), GPS signals (use as a navigation system: google maps, garmin, or in-house navigator), 3.5G or HSDPA (3g networks, but with higher load rates: sesuai untuk mereka yang ade 3G plan).an accelerometer to change the screen view the we tilt it (a must have!)

Samsung Omnia:

(pilihan orang tua & doktor..why?sbb ramai kawan bapak aku ngan doktor pakai,hhahaha!)

you can view if HERE, ni antara yg ealiest, n antara yang tercantik la bg aku, keypad tengah tu can be use as a touch pad(ala2 laptop,cume lagi kecik) untuk scrolling mase web surfing. its got a 3.2" screen. reviews said that the screen resolutin is too small (240 x 400 pixels) for it size, so imagine la mcm ko nk cuci gambar from 2.0megapixel ke 8R size..mmg la x cantik kan..tapi for me omnia punye screen dah cukup bagus, color pun cantik, cume die on par dgn PDA2 zaman dulu la, but its ok actually! it has a TV output where u can plug it into a tv, for instance ko donlod movie kan,then transfer dalam phone tu,then cucuk kat tv lcd ko, cool right!!bole tgk movie dude!!

omnia ni gune OS(Operating System) windows mobile 6.1 or winmo. winmo ni bagus sbb dah lame established, so byk application ko bole letak, even microsoft office pun ade, so senang la ko nak view file2 ke, mane yang dah biase pakai PDA should have no problems using winmo device (orang tue2 slalu ade problem nak tukar OS ni), tapikan..winmo ni satu je: BURUK! interface depan dah lawa dah, tapi bile ko tekan start@ masuk windows, die dah jadi mcm normal PDA dulu tu (mcm dalam windows explorer,sooo oldskool). but hey, aku rase winmo ni yang paling selamat(senang),practical and hampir sama dgn PC.

camera plak: 5 MP, 2592х1944 pixels, autofocus, image stabiliser, video,
flash; secondary videocall camera. camera imej tu xkisah la since die ade autofocus and 30fps video recording.

bateri die 'kureng' skit, talk time dalam 5jam lebih je. screen die ade 'widget' which is menatang yg dalam windows vista tu, ade jam, calendar sume tu, you can place it anywhere dlm screen tu, cantik jgk.

price range varies ikut memory, omnia ni ade 8&16GB (boleh tambah memory card lagi!byk tuh!) ade AP and Original, difference is AP ni waranty dgn kedai yg korang beli tu je, kalu ori warnty die mane2 outlet samsung. range dalam RM2.7k-RM3k la. mahal...kalu jual balik murah plak!


Sony X1 Xperia.

(golongan hebat2 yg suke nmpk 'style' suke la ni)

small, fit nicely in ur palms, very solid, nice small keypad(too small infact,kecik lagi dari HTC Touch pro), the latest 'businessman phone' from sony. you can get the info HERE.

less powerful processor: Qualcomm MSM7200 528MHz processor, but one thing i notice is that the X1 is a little bit slow or lagging la.. maybe kene 'pandai' gune baru ok kut, sbb time aku test tu mcm2 aku buat,flip2 screen la, open sume apps la,ehehehe..battery life pun one of the longest: 10hrs talktime.

screen die lawa jgk, ade 9 instant access menu, mane kite senang nk masuk ke pilihan menu kite. same winmo so bile dah masuk windows tu, buruk la,heheh..3.15 MP, 2048x1536 pixels, autofocus, video(VGA 30fps), same as HTC touch pro (rasenye HTC yang buatkan phone ni)

it only has 400mb internal memory, but u can put in memory card up to 16gb kut..AP around RM2.7k while ori RM3199, sony ni cepat jatuh harge..hehehe,watch out!maybe bwh 3k bulan depan..
*news flash: you can download the HTC touchFLO to the X1, so you can have the beautiful-fluid interface of the HTC diamond interface at your X1, cool ha!

HTC TOUCH HD

(geeks fav phone,hehehe)
aku tgk dari jauh je,x pegang. skrin besar gile!!3.8"!!(so batt pun cepat la skit makan nye..), linksare HERE , processor pun same je ngan sony X1, camera better with 5.0mp. battery maybe an issue here, with only 6hrs plus je ketahanan die. ala, pasal batery ni b4 tido tu charge la, rasenye hp skang ni kalu dah full die auto stop charging, so xde hal la, lagipun lithium batts xkisah kalu di charge anytime, full or half full.
makhluk ni mahal skit,hehehe dalam RM3k-3.3k( almost same ngan X1) and u get a phone yg screen die luuuuuuas, nice fluid screen (2nd to ipod, for me), and practical OS.

APPLE IPHONE 3G

(cantikkan?sayang...)

yeah..the benchmark, the phone that started all. this newer version has a 3.5g connection (but no video calling!!) and a gps ready (but no navigation!!only google maps installed), no MMS!no video recording!no voice recording! no flash support for internet(means no youtube or flash based site), no edit ringtones! average camera(2.0 je!!), and mcm2 lagi keburukan die..aku rasekan, sbb ape iphone ni cmtu sbb kat us, menatang application tu sume mane diorg gune...janji produk tu quality and reliable, die lain mcm asian ni: kene practical but mesti murah!,hehehe.

but trust me, bile ko dah pegang menatang ni, sume negative tu akan hilang (xtau la kalau pemilik sebenar tu akan benci jgk,sbb aku just pegang utk testing je,bukan memiliki pun,lain tu,hehehe) sbb screen die mmg th BEST la, serious, interface yang lawa, fluid, multitouch (rival lain just single je) screen ni stylo gile,ko bole cubit screen tu untuk zoom pictures or scroll playlist lagu ke whereas rival lain kene tekan screen and jgn lepas untuk gerakkan, but not the iphone, it just glides mcm real (but im not sure its practical when we need to find it fast coz its just glides pass the items you wanna search,hehehe..). orang mesti jeles kalu kamu memakai iphone ni,hehehe, so bagus la untuk poyo lock-unlock je,hehehe..

itunes shop for malaysia dah ade online, i like the itunes, but kelemahan die is kalau nak masuk kan video or lagu, u kene convert ke file itunes for your iphone..rival lain just transfer je dari pc. silap2 cucuk,hilang sume file korang dalam iphone tu! it also has a TV out but u need to buy a cable (apple products aren't cheap!)

iphones that sold in malaysia ade 3jenis unlocked:

Official Software Unlocked By Apple.
- Can Update The Latest Firmware At Apple Website (iTunes)

Unlocked By Turbo Sim
- Hardware Unlocked By Use A Thin Sim Card (Turbo Sim) Attach Together With Existing Original Sim Card.
- Can't Update At Apple Website.

Unlocked By Hardware
- Hardware Unlocked By Modify The iPhone Inside.
- Can't Update At Apple Website.

price range differs from the memory(8&16GB ONLY,no extra memory card) and also the unlocking method, from RM2.5k-3K. for me iphone ni paling 'loser' la, tapi paling cool!


LG KC910 RENOIR

(cheap looking, but a lot inside!)


wtf!? a LG u say? hehehe, try la tgk sendiri phone ni, mantap dow! 8mp-class leading camera (on par with normal digital camera i tell u!), nice touch UI screens, very thin phone . it has the same widgets as the samsung omnia, some might say that the resolution is too low, but for me its good enough. the design may look cheap, but it packs with what a hidh-end phone should have. its cheap too, ranging from RM1.8k.

oh, but the battery will last for only 4hours during talktime, weakest of them all. it includes a stylus for text input. one other thing is, this phone can use multiple inputs for the mesanging, you can use the normal qwerty keyboard(same as your computer), a handwriting reckonition (use a stylus to write on to the screen, as on a normal paper) and also a normal vertua 12 keypads as your normal phone mesangging. cool ya! i prefer the later bcoz its much faster( i think) and u can use it while driving (highly not recommended!)



NOKIA 5800 EXPRESS MUSIC

(kenapa la ko murah sgt...)

last...but not least, a shocker! the long awaited nokia 5800 . baru je kuar mesia, priced at RM14++ dude!! unbelievable!! (ribu tu kalau ikut mmg la mahal..tapi jgn la compare dgn nokia 3310 plak..its cheaper than a nokia n96 fgs!)

you get a 3.15 MP, 2048x1536 pixels, Carl Zeiss optics, autofocus, video(VGA30fps), flash; secondary videocall camera, an 8hr plus talktime! you can view the phone on youtube and i found it interesting..the touch is not as sensatif as other, where you have to like 'stick' your finger on the screen to scroll or slide. the colors are beautiful nokia standard, very nice. it uses the latest symbian s60 OS, but symbian is known for its lags, slow and viruses...people who used to hav a nokia N95 will agree with those issues, but this one is an improve version of it and should be less irritating. you also hav 3input methods of mesangging as the LG have.

the box comes with lots of gudies such as tv out cable, a stylus, a gitar pick as an alternative stylus, an earphone and a remote, a pouch, cables, 8gb memory (which can be upgraded to 16gb), and a free 1 year downloads! for a price of below RM2k! rumours said that this phone is cheap(well, look at it...i looks cheaper then the rivals) because it is made in china and other cheap production country. hopefully the quality also doesnt comes cheap.

habis..

all the phones i mention is only my top fav, there are many hp out there such as the beautiful blackberry bold (nice interface, nice applications, easy to use ball-tracker, nice qwerty keyboard), more conventional HTC diamond, etc2..there's also a cheaper version of this touchscreen phone: LG KP500 cookie (nice touch screen interface, almost same as the LG renoir, but with no wifi, 3.5g, camera not 8.0mp la) from rm 850.

well if you ask me, i choose the nokia 5800, cantik la bagi aku..interface die pun dah lawa, it packs with tonnes of gudies, cheap also,hehehe! its easier when you are a nokia user, you know it has a lot of applications that can be added,the plastic looks like it will last longer compare to its rivals, reliable music and video player, good camera quality, many spareparts(ori or ap) and also high 2nd hand value. note that internet browser for nokia ni supports Flash, so you can eatch youtube, or surf any flash base web (iphone's safari browser doesn't, sony's only LITE flash), you can borrow any of your friend's nokia charger(small new type) or plug to any small mini USB.

Monday, December 15, 2008

New Brake Pads

pergi ke workshop bersama abah, 11am..pagi gile! die tanye ape prob krete, so aku ckpla yg brake ni kalau time hujan bile brake die mcm xmakan sgt n bite die pun mcm x sama rata (4 4 tire tu x even pressure die). then gear bushing die pun mcm dah longgar skit.


(brake brand FERODO , tapi ok utk lenjan: kate pomen tu la)
it cost $150 depan, $150 belakang, teringat member aku tukar pad kelisa dalam 40-60hinggit je,hehehe...rear disc tu kene skimmed sepatutnye,tapi dah terlampau nipis, so kene tukar disc baru (akan datang)

(look at the difference!)
verdict: still baru, so kene kasi 'lining-in' dulu brake tu, kene apply hard braking for 1-2days ni. gear bushing dah tukar, ketat!mantap!


Thursday, December 11, 2008

Ikan Lapar

video

sempat shoot ikan ni makan daun dekat rumah auntie aku. kaloi ni mkn ape2 je, termasuk la kucing yang lalu lalang.

hopefully badrul&co &jele selamat utk tinggal kat rumah diorg, rasenye rumah diorg tu kuat lagi kut,hehehe. igtkan nk tolong2 kemas kan barang ke, tapi nak masuk sane kene pakai pass la plak, so resident only la kut..semoga ALLAH selamat kan si-tak-mendapat-liputan-meluas mangsa banjir di pantai timur dan si-golongan-elite-liputan-melebih mangsa tanah runtuh bukit antarabangsa.